Международният ден на кафето е днес

Международният ден на кафето е днес

 

Внимание, фенове на кафето! Днес е международният ден на тази популярна напитка. Има множество истории за това къде, кога и от кого е открито кафето. По случай днешния празник, от foodpanda подбраха интересни факти за дългата история на напитката.


В Етиопските планини, козар на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични след ядене на плодове от определено дърво. Козарят споделил това с игумена на местния манастир и решили да направят питие от тези зърна. Така били открити тонизиращите свойства и бързо набрали популярност и в Арабския свят. Арабите започнали не само да култивират кафето, но и да търгуват с него. До 15-ти век, дърветата били отглеждани в Йемен, а след 16-ти век станали предпочитан отрасъл и в Персия, Египет, Сирия и Турция. Пиенето на кафе се превърнало в традиция и обичай, което наложило откриването на множество публични кафенета, наричани ”qahveh Khaneh”. И до днес тези места са важен център за обмен на информация с важна социална роля. Там хората се ангажират с разговор, слушат музика, играят шах, обсъждат актуалните събития. До средата на 17-век кафе се пие и в цяла Европа, но среща съпротивата на венециански свещеници, които го определят като „горчиво изобретение на Сатаната”. Спорът достига такива мащаби, че се налага намесата на църквата и папа Климент VIII, който дава своето одобрение за свободна консумация. Въпреки това противоречие, в по-големите градове на Англия, Австрия, Франция, Германия и Холандия, кафенетата бързо се превръщат в центрове за социална дейност и комуникация.  В Англия се появяват "Пени университети" наречени така, защото на цената на една стотинка човек може да закупи чаша кафе и да се ангажира с разговор.  До края на 17-ти век се появяват над 300 кафенета в Лондон, много от които собственост на културни дейци и търговци.

Днес кафето се отглежда в множество страни по света: в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Според проучване на най-голямата платформа за доставка на храна в света, Бразилия е лидер в култивирането и търговията на кафени зърна като на година се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона.  Най- популярните сортове са арабика и робуста. Друг любопитен факт, е че 83 % от американците пият кафе сутрин, а средният гражданин пие няколко чаши на ден. В Европа 75 % консумират ободряващата напитка сутрин, а останалите предпочитат чай. Всеизвестен и популярен факт е, че най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича „Kopi Luwak”.

Ето как предпочитаме да пием кафето в Европа, според изследване на foodpanda. Днес разнообразието от предлагано  кафе е голямо. Може да го пиете с мляко, с карамел, с шоколад, със сладолед и с всичко, което е по вкуса ви.

-    Еспресо – 56 % от анкетираните предпочитат еспресото, като го консумират предимно сутрин.

-    Макиато- 20% от анкетираните, предпочитат кафето си подправено с мляко или сметана. Този вид е по- поръчван през следобедните часове на деня.

-    Без кофеиново- 14 % предпочитат без кофеиново кафе, особено като добавка към следобедна закуска.

-    Разтворимо кафе- 10% Този вид кафе, обикновено се избягва от любителите на напитката, но все пак е предпочитан от не малка част.


Дали пиете кафе с приятели, сами или с любим човек, това се е превърнало в навик и култура. Точно в този ден обърнете внимание на аксесоарите си за кафе или поне на вашата индивидуална чаша, която ви очаква рано сутринта. Направете внимателна покупка и изберете точно „вашата чаша за кафе”. Вдишайте аромата, вкусете плътния горчив вкус и се усмихнете на предстоящия ден.

 

Източник: frognews.bg

Добави коментар

Никулден

 

Никулден е един от важните православни празнци. На 6 декември почитаме паметта на Св. Николай Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден и е ден на рибари, моряци, търговци, дарители и банкери. Той е пазител на семейството, жилището и добротата. Според народните вярвания, Свети Николай владее морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

 

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба - шаран. Смята се, че той е "слугата" на Св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Задължително е шаранът да пресен и с люспи. Останалата храна на трапезата трябва да е постна.

 

Според традициите, костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

 

На Никулден имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.

 

 

Добави коментар

/

Моля изчакайте докато се обработи заявката.