Всяка година на 14 февруари по целия свят между влюбените се разменят цветя, бонбони и подаръци, и всичко това в името на Свети Валентин. Но питали ли сте се кой е този мистериозен светец и откъде произлизат всички тези традиции?


Корените на този празник и неговия светец са забулени в мистерия. Денят на Свети Валентин, какъвто го познаваме днес, съдържа следи от християнските и римкатолическите традиции. И така, кой е Свети Валентин и каква е връзката му с този древен празник?


Днес католическата църква признава най-малко три различни светци с името Валентин или Валентинус, като всички те са били мъченици. Една от легендите разказва, че Валентин бил свещеник през трети век в Рим. Когато император Клавдий II решава, че от неженените младежи се получават по-добри войници отколкото тези със съпруги и семейства, той забранява брака при младите мъже - реколтата му за потенциални войници. Свети Валентин, осъзнавайки несправедливостта на това решение на Клавдий II, не му се подчинява и продължава да изпълнява бракове на млади хора в тайна от закона. Когато тези действия на Свети Валентин били разкрити, Клавдий разпорежда той да бъде убит.


Според легендата, Валентин е този, който всъщност изпраща първата "валентинка". Разказва се, че докато е в затвора, той се влюбва в младо момиче вероятно дъщеря на тъмничар. Смята се, че преди смъртта си той й е написал писмо подписано "От твоята Валентинка", израз, който е в употреба и до днес.


Въпреки, че истината зад легендите за Свети Валентин е мътна, историите със сигурност подчертават този светец като една състрадателна, героична, и най-важното, романтична фигура. Дори и просто легенда, незаписана в историческите документи, не е изненадващо, че през Средновековието Свети Валентин е един от най-популярните светци в Англия и Франция.


Според Асоциацията на поздравителните картички ( Greeting card Association), около 150 милиона картички за изпращат всяка година, което прави Свети Валентин вторият най-голям повод за изпращане на картички след Коледа. Около 85% от валентинките се изпращат от представителите на женския пол, а най-старата позната на човечеството валентика можете да видите изложена в British Museum.


Kartichka.bg