Баба Марта е един от най-почитаните български обичай, запазил се от древността до днес. На 1 Март всеки подарява на близките си специален амулет наречен мартеница, който ще го дарява със здраве и сила през следващата година.


Легендата


Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че, когато Хан Аспарух побеждава Византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато летяла обаче, птицата била ранена от византийски войници, които стреляли по нея. Въпреки че била ранена тя пристигнала успешно в българския лагер, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта, от раната. Бил ден първи март, лето 681 - оттогава носенето на мартеници е български народен обичай. И така възникнала мартеницата, която носим и днес...


Баба Марта


Според преданията, Марта живяла със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Само че единият наричали малък, а другия - голям Сечко. Митичната Баба Марта олицетворява пролетта, и слънцето, което лесно може да игори лицата на хората. Според вярването, Баба Марта е стара жена и е куца, затова носи бастун. Легендите описват характера й като много непостянен и двойнствен - когато се усмихва, слънцето грее, а когато е ядосана студ и мраз сковава земята. По-голяма част от ритуалите и традициите имат за цел да я омилостивят.


Мартеничките


Не е лесно да й се угоди на Баба Марта! Мартеничките са един чаровен амулет и служат за да бъде Баба Марта по-благоразположена към нас. Тя не харесва хората, които не носят мартеници. Освен това бабичката държи домовете на всички хора да се надлежно изчистени на 1 март, защото в противен случай...много ще се ядоса и не се знае какво време ще изпрати за наказание. Баба Марта има и много изисквания, относно хората, които ще види на първи март. Старците не излизат рано сутрин, защото може да я ядосат.


Мартенички се носят, докато се види лястовица, щъркел или цъфнало плодно дърво. Тогава се завързват на плодно дръвче, за да има плодородие. Някога слагали мартеницата под камък и според буболечките и гадинките под него гадаели каква ще бъде годината, здравето и щастието на човека. Веднъж свалена със съпътстващия ритуал, мартеницата губи значението си на амулет. Това отбелязва една важна стъпка – края на зимата и прехода към положителните промени.