Никулден е един от важните православни празнци. На 6 декември почитаме паметта на Св. Николай Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден и е ден на рибари, моряци, търговци, дарители и банкери. Той е пазител на семейството, жилището и добротата. Според народните вярвания, Свети Николай владее морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

 

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба - шаран. Смята се, че той е "слугата" на Св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Задължително е шаранът да пресен и с люспи. Останалата храна на трапезата трябва да е постна.

 

Според традициите, костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

 

На Никулден имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.