Предания за Баба Марта

Предания за Баба Марта

Баба Марта е един от най-почитаните български обичай, запазил се от древността до днес. На 1 Март всеки подарява на близките си специален амулет наречен мартеница, който ще го дарява със здраве и сила през следващата година.


Легендата


Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че, когато Хан Аспарух побеждава Византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато летяла обаче, птицата била ранена от византийски войници, които стреляли по нея. Въпреки че била ранена тя пристигнала успешно в българския лагер, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта, от раната. Бил ден първи март, лето 681 - оттогава носенето на мартеници е български народен обичай. И така възникнала мартеницата, която носим и днес...


Баба Марта


Според преданията, Марта живяла със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Само че единият наричали малък, а другия - голям Сечко. Митичната Баба Марта олицетворява пролетта, и слънцето, което лесно може да игори лицата на хората. Според вярването, Баба Марта е стара жена и е куца, затова носи бастун. Легендите описват характера й като много непостянен и двойнствен - когато се усмихва, слънцето грее, а когато е ядосана студ и мраз сковава земята. По-голяма част от ритуалите и традициите имат за цел да я омилостивят.


Мартеничките


Не е лесно да й се угоди на Баба Марта! Мартеничките са един чаровен амулет и служат за да бъде Баба Марта по-благоразположена към нас. Тя не харесва хората, които не носят мартеници. Освен това бабичката държи домовете на всички хора да се надлежно изчистени на 1 март, защото в противен случай...много ще се ядоса и не се знае какво време ще изпрати за наказание. Баба Марта има и много изисквания, относно хората, които ще види на първи март. Старците не излизат рано сутрин, защото може да я ядосат.


Мартенички се носят, докато се види лястовица, щъркел или цъфнало плодно дърво. Тогава се завързват на плодно дръвче, за да има плодородие. Някога слагали мартеницата под камък и според буболечките и гадинките под него гадаели каква ще бъде годината, здравето и щастието на човека. Веднъж свалена със съпътстващия ритуал, мартеницата губи значението си на амулет. Това отбелязва една важна стъпка – края на зимата и прехода към положителните промени.

 

публикувано в: празници

Добави коментар

Легендите за Свети Валентин

Легендите за Свети Валентин

Всяка година на 14 февруари по целия свят между влюбените се разменят цветя, бонбони и подаръци, и всичко това в името на Свети Валентин. Но питали ли сте се кой е този мистериозен светец и откъде произлизат всички тези традиции?


Корените на този празник и неговия светец са забулени в мистерия. Денят на Свети Валентин, какъвто го познаваме днес, съдържа следи от християнските и римкатолическите традиции. И така, кой е Свети Валентин и каква е връзката му с този древен празник?


Днес католическата църква признава най-малко три различни светци с името Валентин или Валентинус, като всички те са били мъченици. Една от легендите разказва, че Валентин бил свещеник през трети век в Рим. Когато император Клавдий II решава, че от неженените младежи се получават по-добри войници отколкото тези със съпруги и семейства, той забранява брака при младите мъже - реколтата му за потенциални войници. Свети Валентин, осъзнавайки несправедливостта на това решение на Клавдий II, не му се подчинява и продължава да изпълнява бракове на млади хора в тайна от закона. Когато тези действия на Свети Валентин били разкрити, Клавдий разпорежда той да бъде убит.


Според легендата, Валентин е този, който всъщност изпраща първата "валентинка". Разказва се, че докато е в затвора, той се влюбва в младо момиче вероятно дъщеря на тъмничар. Смята се, че преди смъртта си той й е написал писмо подписано "От твоята Валентинка", израз, който е в употреба и до днес.


Въпреки, че истината зад легендите за Свети Валентин е мътна, историите със сигурност подчертават този светец като една състрадателна, героична, и най-важното, романтична фигура. Дори и просто легенда, незаписана в историческите документи, не е изненадващо, че през Средновековието Свети Валентин е един от най-популярните светци в Англия и Франция.


Според Асоциацията на поздравителните картички ( Greeting card Association), около 150 милиона картички за изпращат всяка година, което прави Свети Валентин вторият най-голям повод за изпращане на картички след Коледа. Около 85% от валентинките се изпращат от представителите на женския пол, а най-старата позната на човечеството валентика можете да видите изложена в British Museum.


Kartichka.bg

публикувано в: празници

Добави коментар

/

Моля изчакайте докато се обработи заявката.